Stappenplan

Tips en handvaten rondom de organisatie van een top-down meetinitiatief

We nemen je mee in de verschillende onderdelen voor het opzetten van een nieuw of bestaand meetinitiatief

Stel je voor:

Je wilt samen met inwoners, met of zonder sensor, data verzamelen om nieuwe inzichten te krijgen of om tot nieuwe oplossingen te komen om de leefomgeving te verbeteren. Ofwel, je wilt citizen science toepassen. Dan wil je goed beslagen ten ijs komen. Maar hoe doe je dat? Een blauwdruk om een citizen science project op te zetten is er (nog) niet. Hiervoor is het begrip citizen science nog te breed en divers. Maar wat we wel hebben zijn drie handige methodes die jij kan gebruiken:

  • een canvas voor dataprojecten in de publieke sector
  • een kompas voor samenwerken met inwoners
  • een stappenplan voor een top-down meetinitiatief


De keuze citizen science vanuit een canvas


Je kent het vast: een canvas als dynamisch document voor bedrijfsvoering, communicatie, een event, of wat dan ook. Ook voor citizen science is een handig canvas beschikbaar; de DatCan. Deze datacanvas helpt om de kern van je uitdaging, je doel(en) en de zin van het opzetten van een dataproject duidelijk te krijgen. Je zet het dus in voor elk soort dataproject in de publieke sector en ook voor citizen science. Het geeft je inzicht in veel onderdelen van je project. Zo zie je niks meer over het hoofd en heb je voordat je start aan een meetproject een goede basis gelegd om het vervolg beter in te kunnen vullen. Misschien blijkt wel dat er al een soortgelijk citizen science project bestaat, waarbij je aan kan sluiten. Of dat citizen science misschien helemaal niet de oplossing is, maar een ander (data)project juist wel.


Deze datacanvas is ontwikkeld door de Vrije Universiteit van Amsterdam en gebaseerd op het businessmodel Canvas




Afbeelding: Businessmodel Canvas


Inwoners betrekken bij een meetinitiatief is ook participatie


Wil je aan de slag met inwoners en andere belanghebbenden bij een meetinitiatief? In Rotterdam is Het Kompas voor samenwerken met Stad en Wijk ontwikkeld. Het biedt o.a. een handige praatplaat om met elkaar vragen te beantwoorden om de eerste stappen te zetten naar een succesvol project.


Samen weet je meer dan alleen. Als je het traject samen met belanghebbenden ontwerpt, neem je verschillende invalshoeken mee en staat iedereen achter het plan. En het maakt weinig uit wie het initiatief tot samenwerken neemt. Bij alle vormen van samenwerking komen dezelfde kernvragen terug.

Tips

  • Neem de tijd. Reserveer een dag(deel) om met elkaar de zeven kernvragen door te nemen en te beantwoorden.
  • Ga met elkaar aan de slag met Het Kompas op tafel. Gebruik bijvoorbeeld grote vellen papier en post-its om de antwoorden op te plakken en te structureren.
    ​​​​​​​


​​​​​​​Stappenplan voor top-down meetinitiatieven

Uit jouw canvas blijkt dat citizen science de oplossingen biedt voor de uitdaging waar jij voor staat. Maar het vertelt nog weinig over wat daar allemaal bij komt kijken. Het stappenplan voor citizen science is ervoor om je overzicht te geven in de onderdelen voor de organisatie van top-down projecten. De informatie uit het canvas helpt jou daarbij.



Methodisch innoveren

Wil je meer weten over methodieken die je kunt inzetten tijdens je innovatietraject? Bekijk dan de menukaart 'Impactvol Innoveren' van de DSIH voor inspiratie en praktische handvaten.


Hoe heb jij je meetinitiatief aangepakt?