Portret René van der Veer

Citizen science volgens ondernemer René van der Veer

René zet citizen science in om bewustwording te creëren. “De afstand van mensen tot de natuur wordt steeds groter. Tegelijkertijd verandert het klimaat. Het is belangrijk dat we weten: wat helpt nu en wat helpt in de toekomst? Daarom willen we mensen bewust maken van de verbanden in de natuur. Zodat ze gaan zien wat ze zelf kunnen doen om daaraan bij te dragen. Als ze het belang van de natuur zien, maken ze eerder duurzame keuzes.”

Zijn Rotterdamse bedrijf maakt ‘tuinrecepten’ van plantencombinaties die waardevol zijn voor mensen en dieren. Daarnaast maakt Bioto sensoren die de leefomgeving meten, zodat je weet wanneer je moet zaaien en planten uitgekiend water kunt geven. “Met de data van onze sensoren kunnen we steeds slimmere tuinen maken. Dit is een vorm van citizen science. De data dienen tevens als input voor onze regentonnen met computergestuurde kraan, die gecombineerd met de weersvoorspelling precies de nodige hoeveelheid water aan je planten geeft.”


Met inspiratieplekken in de stad en routes van planten die vlinders helpen, hoopt René mensen aan te sporen om hun tuinen, de openbare ruimte en schoolpleinen biodiverser te maken. Vlinders staan centraal in hun verhaal, omdat het slecht met ze gaat en ze biodiversiteit toegankelijk maken. “Als je weet waarom iets in je tuin staat, ga je anders kijken: op zoek naar het resultaat. We zetten nu Rotterdammers aan om die waarnemingen te delen. Een andere vorm van citizen science. Hierdoor verandert er iets in die mens. En in de omgeving.”