Citizen science volgens bijzonder hoogleraar Kees Vink
Voor Kees is citizen science onderzoek naar de natuur om ons heen. “We hebben citizen science nodig. Er is zo weinig begrip bij de bevolking over het belang van de natuur. Wij kijken alleen naar onszelf en onze directe omgeving. We zijn echter afhankelijk van een rijke natuur en de staat daarvan is dramatisch. We moeten actie ondernemen.”
Hij denkt dat citizen science helpt om mensen díe kennis bij te brengen waarbij ze het belang van de natuur gaan zien. “Alleen dán kunnen we de natuur, en daarmee ons eigen voortbestaan, zeker stellen. Dat de wolf in het land is, is een goed teken. Dan heb je kennelijk een rijk ecosysteem dat aantrekkelijk is voor toppredatoren.”
Momenteel is Kees betrokken bij een citizen science project voor het in kaart brengen van korstmossen. Zijn studenten gaan met een kaart Rotterdam in om korstmossen te herkennen en te registreren. “Het project is onderdeel van een groter wetenschapsproject over verborgen stadsnatuur: het in kaart brengen van biodiversiteit die minder zichtbaar is, maar wel aan de basis van elk ecosysteem staat en daarom belangrijk is.”
Dit project is de opmaat naar de bredere uitrol van het monitoren van korstmossen. “Als we mensen laten starten met waarnemen, dan kan dat leiden tot begrip en liefde voor de natuur. Dat is het doel en het belang van citizen science.”