Citizen science volgens bewoner
Egon Kastelijn
Egon ziet citizen science als een belangrijk middel om mensen in staat te stellen een dialoog aan te gaan met overheden. “Door citizen science kunnen bewoners dingen bewerkstelligen die anders niet van de grond zouden komen. Bewoners hebben zorgen over de natuur en leefomgeving. Ze willen dat dit verbetert en zijn op zoek naar de manier waarop ze dat het beste kunnen bereiken.”
Vanuit de zorgen van bewoners meet het initiatief sinds 2018 bijvoorbeeld de luchtkwaliteit. “Er waren zorgen over de komst van een houtverbrandingsinstallatie. Daardoor zijn bewoners zelf de luchtkwaliteit gaan meten. Sinds vorig jaar meten we de vliegbewegingen van laag overkomende vliegtuigen. Er zijn veel zorgen over een vierde aanvliegroute naar Schiphol, die over de provincie Utrecht gaat lopen. Wij pikken de transponderinformatie van de vliegtuigen op. Het is ons grootste dataproject ooit.”
Het doel van deze metingen is dat er een inhoudelijke dialoog kan plaatsvinden met overheden over mogelijke verbeteringen. “Met citizen science worden bewoners een gesprekspartner. Soms liggen verbeteracties bij de overheid, zoals het nemen van maatregelen. En soms bij bewoners, zoals het aanpassen van gedrag. Wij zijn neutraal: wij bouwen meetapparatuur, verzamelen data en geven duiding. De meetapparatuur geven we kosteloos in bruikleen, zodat deelname laagdrempelig is. Financiële continuïteit is daarmee voor ons altijd wel een aandachtspunt.”