Bewustwording – Gedragsverandering

Wat ervaren deelnemers met citizen science?


Voorzichtig kunnen we al zeggen dat citizen science leidt tot gedragsverandering. Zo worden drukkere wegen vermeden door deelnemers van Hollandse Luchten en fietsen Snuffelfietsers om voor een schonere lucht. Dat komt door de inzichten die zij krijgen over dat specifieke meetonderwerp. Deze kennis leidt tot bewustwording en in sommige gevallen tot gedragsverandering (of handelingsperspectief; de mogelijkheid om actie te ondernemen op het meetonderwerp).


Drie soorten kennis maken bewustwording of gedragsverandering mogelijk. Dat zijn algemene kennis, specifieke kennis en collectieve kennis:

  • Citizen science levert algemene kennis op over een meetonderwerp. Waar hebben we het bijvoorbeeld over bij luchtkwaliteit, wat willen we weten, wat zijn bekende bronnen en welke meetapparatuur kan ik het beste gebruiken?
  • Daarnaast levert het verzamelen van data met sensoren specifieke data op. Bijvoorbeeld over het weer of de drukte op een kruispunt.
  • Tot slot meten steeds meer mensen in netwerken of groepen. Dit biedt de mogelijkheid om kennis en ervaring uit te wisselen, de resultaten van de metingen te vergelijken en samen actie te ondernemen. Als collectief sta je, ongeacht je doel, sterker dan als individu.

Maar wat zijn de ervaringen van deelnemers? We hebben deelnemers van verschillende initiatieven gevraagd wat citizen science hen heeft gebracht.



Lees de ervaringen op de volgende pagina >>