Toekomstperspectief

Toekomstperspectief

Waar willen we naar toe?

De eerste twee jaar na de kick-off in 2020 heeft DKH GSL vooral in de regio Utrecht gepionierd. De ambitie is om uit te groeien tot dé landelijke innovatiehub op het gebied van Gezond Stedelijk Leven, waar innovatievraagstukken over de gezonde leefomgeving worden opgepakt door kennis over evidence based ontwerpprincipes op te bouwen en te verspreiden. De periode 2022-2025 gebruiken we om het fundament te versterken en de beoogde schaalsprong naar een landelijk opererende hub te maken.

Meerwaarde DKH GSL zichtbaar in living labs 

Dit doen we allereerst door de meerwaarde van DKH GSL voor de regio Utrecht te vergroten, door in living labs meer synergie tussen vraag en aanbod te creëren en op deze wijze zowel de kennisontwikkeling aan te jagen als ook de ontwikkeling van concrete data-gedreven concepten te stimuleren. Waar nu binnen de living labs voornamelijk wordt gewerkt aan één dimensie van gezond stedelijk leven, zoals luchtkwaliteit, beweegvriendelijkheid, of gezonde voedselomgeving, vinden we een meer integrale benadering essentieel om een gezonde(re) leefomgeving voor straat, wijk of regio te realiseren. Om dat mogelijk te maken, werken we aan een helder uitgewerkt product- en dienstenportfolio, die we toepassen in de living labs. 

FAIR dataplatform met handelingsperspectief 

Het FAIR dataplatform wordt doorontwikkeld, zodat dit niet alleen voorziet in primaire data over de leefomgeving, maar handelingsperspectieven biedt uit deze informatie. Private partijen kunnen zo met de beschikbare data en transparante algoritmen nieuwe businessmodellen ontwikkelen.

Basis voor data- en kennisschool gezond stedelijk leven

Om te zorgen dat we de opgedane kennis ook beter verspreiden, werken we aan het opzetten van een gevarieerd aanbod aan trainingen, masterclasses en ‘lerende communities’. Dit legt de basis voor een data- en kennisschool gezond stedelijk leven.

Vergroten van reikwijdte netwerk

Parallel aan bovenstaande richten we ons de komende periode op het uitbreiden van het aantal strategische- en innovatiepartners. We willen zowel key-players als andere kennisdragers verbinden aan een stevig netwerk. We zetten in op het slim uitbreiden van het aantal living labs buiten de regio Utrecht. Zo komt de schaalsprong naar een landelijk innovatiehub binnen bereik.


Financieringsstrategie

De beoogde versterking en schaalsprong is alleen mogelijk als er ruimer budget beschikbaar komt voor de organisatie als geheel en het onderzoek en de innovaties in living labs in het bijzonder. Op hoofdlijnen ziet de financieringsstrategie er als volgt uit:

  • De vaste inkomsten voor het in stand houden van de DKH GSL organisatie blijven voortkomen uit de cash en in kind lidmaatschapsbijdragen van de strategische partners.
  • Voor aanvullende structurele middelen zetten we in op het aantrekken van nieuwe strategische partners en co-financiering door de ministeries VWS, BZK en EZK.
  • Variabele inkomsten ontstaan uit additionele fondsen en subsidies. In het afgelopen jaar heeft DKH GSL stappen gezet op dit vlak. In de eerste helft van 2022 zijn verschillende subsidies verworven (DSIH, LIVE 22, Open Science Fund). Hiermee zetten we in op meer onderzoek en innovatie en kunnen we het portfolio aan producten en diensten van DKH GSL verder uitbouwen.
  • Als DKH GSL hebben we een vooraanvraag voor een NWA ORC ingediend en wordt een voorstel uitgewerkt voor Health Holland. Tevens zit DKH GSL aan tafel bij het ontwerp van de Nationale Groeifondsen DEMS (slimme duurzame mobiliteit), Preventie van overgewicht, Digital Twins en Katapult (pps in het beroepsonderwijs). De verwachting is dat er twee Horizon 2020 voorstellen gehonoreerd zullen gaan worden waarbij DKH GSL partners zijn betrokken.
  • We gaan experimenteren met de mogelijkheid om een opslag op DKH GSL projecten binnen de innovatielijnen in te voeren, waarmee de ontwikkelkosten van de innovatielijnen kunnen dekken.

Kortom, het verwezenlijken van de groeiambitie hangt rechtstreeks af van het succes dat behaald wordt op bovengenoemde punten.